img

Μόλις έμαθα ότι έχω καρκίνο θυρεοειδούς

Η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να είναι τρομακτική.

Μετά την ακριβή διάγνωση της πάθησης σας, εσείς και οι γιατροί σας θα αποφασίσετε για ένα σχέδιο θεραπείας με βάση τον τύπο καρκίνου του θυρεοειδούς που έχετε διαγνωστεί, το στάδιο του και άλλους παράγοντες. Είναι φυσικό να έχετε πολλές ερωτήσεις — όχι μόνο για τις επιλογές διάγνωσης και θεραπείας, αλλά και για θέματα όπως η ασφάλιση υγείας, τα έξοδα διαβίωσης και ο αντίκτυπος στην επαγγελματική και προσωπική σας ζωή. Μπορεί να αισθάνεστε ότι πρέπει να μάθετε έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να ενημερώνεστε και να οργανώνεστε, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε στην καλύτερη δυνατή θεραπεία για εσάς. Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

Η κυτταρολογική εξέταση (FNA)

Αφού ο ακτινοδιαγνώστης κάνει παρακέντηση του ύποπτου όζου του θυρεοειδούς, ο κυτταρολόγος θα εξετάσει το υλικό της παρακέντησης. Τα αποτελέσματα της εξέτασης συνθέτουν την κυτταρολογική διάγνωση η οποία θα βοηθήσει εσάς και τον γιατρό σας να κάνετε τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές για τη συγκεκριμένη διάγνωση.

Προγραμματισμός της θεραπείας σας

Με βάση την κυτταρολογική σας διάγνωση και άλλους παράγοντες (χαρτογράφηση), εσείς και οι γιατροί σας θα συζητήσετε μαζί για να φτιάξετε ένα σχέδιο θεραπείας ειδικό για τη διάγνωσή σας. Η κύρια θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα ενώ μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί και λεμφαδενικός καθαρισμός. Η χαρτογράφηση των λεμφαδένων είναι η υπερηχογραφική εξέταση με την οποία ανευρίσκονται αν υπάρχουν οι διηθημένοι λεμφαδένες. Σε περίπτωση που ανευρεθούν διηθημένοι λεμφαδένες τότε ο λεμφαδενικός καθαρισμός είναι επιβεβλημένος. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη διάγνωση και την ιστολογική εξέταση του αφαιρεθέντος θυρεοειδή, το θεραπευτικό σας σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει και συμπληρωματική θεραπεία με θεραπευτικό Ιώδιο. Σπάνια μπορεί να χρειαστεί ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή άλλες θεραπείες.

Λήψη δεύτερης γνώμης

Μπορεί να αισθάνεστε επείγουσα ανάγκη για την άμεση έναρξη της θεραπείας σας. Ηρεμήστε αφού σχεδόν πάντα υπάρχει χρόνος για να πάρετε μια δεύτερη γνώμη από έναν άλλο γιατρό. Μια δεύτερη γνώμη μπορεί να σας προσφέρει ηρεμία επιβεβαιώνοντας την αρχική σας διάγνωση ή μπορεί να σας προτείνει θεραπευτικές επιλογές που ίσως δεν έχετε σκεφτεί.

Η χειρουργική του θυρεοειδούς είναι απαιτητική χειρουργική και χρειάζεται εξειδίκευση, εμπειρία και ολοκληρωμένο Κέντρο που να διενεργεί παρόμοιες επεμβάσεις. Στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικοί χειρουργοί θυρεοειδούς. Μπορεί να είναι λίγοι αλλά έχετε όσο χρόνο χρειάζεστε για να ψάξετε και να επιλέξετε τον κατάλληλο για εσάς.

Μπορείτε να πάρετε μια δεύτερη γνώμη σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας σχεδιασμού θεραπείας.

Λήψη αποφάσεων σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι σχεδόν πάντα το πρώτο και το κύριο βήμα στο σχέδιο θεραπείας για τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Θα συνεργαστείτε με την ιατρική ομάδα σας για να αποφασίσετε ποιος τύπος χειρουργικής επέμβασης είναι κατάλληλος για εσάς:

  • λοβεκτομή κατά την οποία αφαιρείται ο ένας λοβός που περιέχει τον καρκίνο
  • ολική θυρεοειδεκτομή κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρος ο θυρεοειδής αδένας
  • μερικές φορές η αφαίρεση του θυρεοειδή συμπληρώνεται με λεμφαδενικό καθαρισμό κεντρικό ή/και πλάγιο.

Θεραπεία εκτός από την χειρουργική επέμβαση:

  • Ορμονοθεραπεία
  • Χορήγηση θεραπευτικού ραδιενεργού Ιωδίου
  • Ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία σε σπάνιες περιπτώσεις και άλλες θεραπείες.

Μιλώντας με την οικογένεια και τους φίλους σας για τον καρκίνο του μαστού

Το να πείτε στους αγαπημένους σας ότι έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του θυρεοειδούς μπορεί να είναι δύσκολο. Ακόμη και αφού μοιραστείτε τα νέα, μπορεί να δυσκολευτείτε να επικοινωνήσετε ανοιχτά για το πώς αισθάνεστε και τι χρειάζεστε για υποστήριξη. Μερικές φορές είναι άβολο να ζητήσετε βοήθεια, να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς τα πάτε ή να πείτε σε καλοπροαίρετους συγγενείς και φίλους ότι χρειάζεστε λίγο χρόνο και χώρο για τον εαυτό σας.

Θέματα γονιμότητας

Εάν επιθυμείτε να κάνετε παιδιά στο μέλλον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι συνήθως δεν θα υπάρχει πρόβλημα λόγω της θεραπείας σας για τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Ο μόνος περιορισμός που θα έχετε είναι σε περίπτωση που χρειαστεί να υποβληθείτε σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο για ένα διάστημα περίπου 6 μηνών να αναβάλετε τις προσπάθειες για τεκνοποίηση. Θα μιλήσετε αναλυτικά με το γιατρό σας για θέματα γονιμότητας καθώς σχεδιάζετε τη θεραπεία σας.

Η ψυχική και συναισθηματική σας υγεία

Η διάγνωση και η θεραπεία για καρκίνο του θυρεοειδούς μπορεί να είναι δύσκολη. Γνωρίζετε ότι ή ίαση από τον καρκίνο του θυρεοειδούς τουλάχιστον στα αρχικά στάδια αγγίζει το 98%. Είναι υπέροχο να αισθάνεστε δυνατοί και αποφασισμένοι καθώς επεξεργάζεστε τη διάγνωση και ξεκινάτε τη θεραπεία. Η εμπειρία του καθενός είναι διαφορετική και είναι απολύτως λογικό να αισθάνεστε ανησυχία, φόβος, θλίψη ή οποιαδήποτε ποικιλία συναισθημάτων σχετικά με τη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς. Εάν αισθάνεστε κατάθλιψη ή άγχος, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.